Slut på lögnerna? Washington Post lanserar Truth Teller

Share Button
Her Lesson
Clonny / Foter.com / CC BY-NC-ND

Du sitter och lyssnar på ett tal. På scenen står en politiker och pratar om ”brottsstatistiken som visar att invandringen måste begränsas”. Instinktivt känner du att siffrorna är manipulerade eller uppdiktade, men du orkar inte riktigt ta reda på fakta för att bevisa det. Du kommer ju trots allt ändå aldrig att rösta på det partiet. Samtidigt grämer det dig lite att du inte engagerar dig för att visa andra att det som sägs faktiskt inte är sant – tänk om de inte fattar?

Välkommen till framtiden! Nu är lösningen snart här. Washington Post släppte i går prototypen på Truth Teller, en naturlig utveckling av deras blogg The Fact Checker. Truth Teller använder Microsoft Audio Video indexing service (MAVIS) för att analysera utdrag från videoklipp och i realtid matcha dessa med information i en databas för att avgöra om de är sanna eller falska. Projektet inleddes 2012 och prototypen har tagit tre månader att utveckla. Förutom WP är Knight Foundation med och delfinansierar utvecklingen med 50 000 USD (se ansökan).

Det återstår en del att göra innan prototypen är en färdig produkt, men håll med om att det är spännande. Tänk en utveckling med ett utökat antal pålitliga källor och en översättningsfunktion motsvarande Google translate så har du ett verktyg som kan göra livet riktigt jobbigt för många politiker och rättshaverister framledes.

”Kan detta appliceras på livevideo i framtiden? Ja. Kan det fungera om någon håller upp en telefon för att spela in vad en politiker säger mitt på en parkeringsplats i Iowa? Ja, det tror vi att det kan.” – Cory Haik, exekutiv producent för digitala nyheter på Washington Post.

Testa Truth Teller här.

Läs mer om projektet.