I morgon: Två år sedan #kkgate

Share Button
Den twittrande kommunchefen Mattias Jansson (ur Internetworld nr 2, 2011)
Fredrik Wass / Foter.com / CC BY-NC-SA

Minns ni #kkgate? I morgon är det två år sedan Katrineholms kommunchef Mattias Jansson lade ut frågor som Katrineholms-Kuriren hade mejlat apropå hans arbete i och med sociala medier. Snart ven uttryck som ”bloggvalpar” genom luften när tidningens dåvarande chefredaktör Krister Wistbacka och hans kollegor gick till anfall mot företeelsen och – som det kändes då – hela internet.

Vid en dragning om sociala medier i går pratade jag, som så ofta annars, om vikten av att förstå monstret oavsett om man själv är aktiv i sociala medier eller inte. På Prezin fladdrade Mattias ursprungliga blogginlägg, Wistbackas uttalande i Dagens Media och Sofia Mirjamsdotters briljanta genmäle förbi. Mitt i fladdret såg jag datumet – det är i morgon två år sedan #kkgate gav upphov till en ofta onyanserad kamp mellan det nya svarta och det gamla grå som bland annat Fredrik Wass och Malin Crona försökte balansera.

– Herregud – två år. Det har runnit mycket vatten under broarna, skriver en förvånad Mattias när jag mejlar honom.

Ja, jag mejlar frågorna. Det kändes symboliskt lämpligt att både de och svaren lyder under offentlighetsprincipen. Apropå principen var frågan tvungen att ställas: Skulle du gjort något annorlunda i dag?

– Nej. Sociala medier demokratiserar det fria ordet. Makten har på det sättet balanserats. Det kvalitativa journalismen har dock ett oerhört värde i samhället och jag ser problem med dess framtida finansiering.

Mattias och Katrineholms kommun är fortfarande i allra högsta grad aktiva i sociala medier. Men det som då var relativt obeprövad mark är nu vardaglig verksamhet.

– Jag skulle nog säga att vi har mognat. Som organisation koncentrerar vi oss mer på innehåll och mindre på teknik. Jag känner mig mer integrerad i den digitala kommunikation och drar allt fler paralleller till andra processer såsom ledarskap, förhållningssätt och livskunskap.

Men visst händer det också en del med den tekniska utvecklingen. @Kommunchef avslöjar att de snart släpper något som han beskriver som ”Sveriges bästa sociala intranät”.

Jag ber honom ta fram något exempel på vad han är mest stolt över – något han uppnåt med sitt arbete. Svaret blir häpnadsväckande enkelt och säger ganska mycket om Mattias inställning och arbete.

– Jag är mest nöjd med att jag lyssnar på andra.

Vad händer då en helg som denna, två år senare – vad gör en människa, pappa, man och Katrineholms kommunchef?

– I kväll är det middag hos min mor med familj och vänner. Imorgon tänkte vi nog ägna oss åt varandra, jag min flickvän och barnen. Sen blir det hårdträning med en kompis på gymmet. På söndag är det ett-årskalas för min bästa kompis förstfödde. Kan bli lite jobb i rollen som kommunchef också ;), avslutar Mattias.

 

PS. Ingen ny skugga ska falla över Katrineholms-Kuriren, som redan i oktober 2011 delvis reparerade sitt rykte när den då nya chefredaktören Elisabeth Bäck uttalade sig i Medievärlden.