Washington Post vill utbilda programmerare till journalister

Share Button
Jolt cola
renaissancechambara / CC BY

Det snackas just nu mycket om att det behövs fler programmerare på mediehusen. Washington Post visar vägen genom att gå in som partner i ett stipendieprogram för programmerare som vill ta en master i journalistik.

Post fortsätter att gå i bräschen för utvecklingen. New York Times må vara de som flest medienördar nämner som förebild, men Post känns ofta långt mer innovativa. Häromdagen lanserade de Truth Teller, verktyget som automatiskt ska avslöja om en person talar sanning eller inte. I dag följde de alltså upp det när deras gemensamma satsning med Northwestern University och Knight Foundation offentliggjordes på Computation + Journalism Symposium i Georgia.

De utvalda programmerare som vill studera journalistik får ett stipendium som täcker alla avgifter för master-programmet, samt betald praktik på tidningen efter avslutade studier.

”Programmerare som förstår journalistik har ett unikt skillset som är en grundläggande del i att skapa nya verktyg och funktioner som kan  gagna både läsare och reportrar”, säger Emilio Garcia-Ruiz, redaktör för strategiska projekt på Washington Post.

Nio stipendiater har redan examinerats från programmet, som startades 2008.

Läs mer om stipendiet och programmet.